Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
Post Reply
mprzybylski
Posts: 3
Joined: 24 Nov 2018 19:18

Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by mprzybylski » 25 Nov 2018 01:47

Hello,

I know that this subject have been mentioned over and over again. I'm trying to figure out weather there is some problem with the board / my rasberry or the software. This is my first IoT project and I have very little knowledge about Linux operating system.
I have bought brand new Raspberry Pi 3 and RaZbery hardware. I have installed everything with documentation, razbian from image and z-way using

Code: Select all

 wget -q -O razberry.z-wave.me/install | sudo bash 
Once system is booted both diodes light for 1-2 seconds and than turn off.

System I'm using is:

Code: Select all

PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="9"
VERSION="9 (stretch)"
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs"
Zway version:

Code: Select all

 v2.3.8 
Console is turned off on serial port, and port setup is following:

Code: Select all

speed 115200 baud; line = 0;
min = 1; time = 0;
-brkint -icrnl -imaxbel
-opost -onlcr
-isig -icanon -iexten -echo -echoe -echok -echoctl -echoke
Error from log are following:

Code: Select all

[2018-11-24 21:06:56.348] [D] [zway] Opened device: /dev/ttyAMA0
[2018-11-24 21:06:56.349] [D] [zway] Worker thread successfully created
[2018-11-24 21:06:56.349] [D] [zway] Worker thread entry point
[2018-11-24 21:06:56.349] [I] [zway] Adding job: Get controller info and supported function classes
[2018-11-24 21:06:56.359] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2018-11-24 21:06:56.560] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2018-11-24 21:06:56.560] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2018-11-24 21:06:56.762] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2018-11-24 21:06:56.762] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2018-11-24 21:06:56.963] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2018-11-24 21:06:56.963] [W] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes) dropped: too many resends
[2018-11-24 21:06:56.963] [D] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): fail
[2018-11-24 21:06:56.963] [C] [zway] Get Serial API Capabilities returned zero.
[2018-11-24 21:06:56.963] [I] [zway] Removing job: Get controller info and supported function classes
[2018-11-24 21:06:56.973] [D] [zway] Worker thread exit point
[2018-11-24 21:06:56.974] [D] [zway] Worker thread successfully finished
[2018-11-24 21:06:56.984] [E] [zway] SaveData will not save data since it wasn't loaded. This is to prevent data loss.
[2018-11-24 21:06:57.002] [I] [core] Error: Bad data - communication failed
[2018-11-24 21:06:57.003] [I] [core] Tried 5 times without success. Stopping tries.
[2018-11-24 21:06:57.006] [I] [core] Notification: critical (z-wave): Cannot start Z-Wave binding: Error: Bad data - communication failed
I also tried to use image from http://razberry.z-wave.me/z-way-server/razberry.img.zip, but as a result, the on the screen there are a lof of colors, and rasberry does not start booting OS. The same result I get when I try to use Jessie - no boot.

Can someone please give me some directions what to do? How can i debug this thing deeper? I'm trying to spin it up for last 3 days.
I was able to write some JavaScript to open the com port and write something to the device, but no answer.

hydex
Posts: 3
Joined: 25 Nov 2018 02:23

Re: Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by hydex » 25 Nov 2018 02:35

When you start your pi? Is there a red light blinking on the razberry board?
it looks like your board is broken..
see: https://z-wave.me/support/hardware-problems/

mprzybylski
Posts: 3
Joined: 24 Nov 2018 19:18

Re: Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by mprzybylski » 25 Nov 2018 09:14

When I power up my rasberry there are 2 diodes on razbery that turn on for 1 or 2 seconds and then turn off. This behavior is exactly the same as described in the docs:
When powered up, the two LEDs light up, indicating that the self-testing has started. After about two seconds, they
are supposed to go o indicating that that self-testing has been passed successfully. If they remain lit, this is a clear
indication that the self-test failed or the device is not booting up. You will need to replace the hardware in such a case.
However when I start with image provided with Jessie red diode goes on and off on my pi.

mprzybylski
Posts: 3
Joined: 24 Nov 2018 19:18

Re: Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by mprzybylski » 25 Nov 2018 11:59

Just a small update,

I managed to download and boot from preconfigured version: https://storage.z-wave.me/z-way-server/ ... ch.img.zip but still no luck. I think my board is broken :(

Dajazzz
Posts: 17
Joined: 22 Dec 2017 15:47

Re: Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by Dajazzz » 26 Nov 2018 23:30

hi,

i opened my box of stuff again after i read on the Inet that Stretch should work with Razberry.

mprzybylski: i have the same status as you. and i know all was working fine with Jessie.

Any luck so far?
Is there any change that the bluetooth is causing problems here? I remember i had to dissable that with Jessie to get it working.

btw, is there any good step by step guide on how to get this working somewhere?

Dajazzz
Posts: 17
Joined: 22 Dec 2017 15:47

Re: Not able to get RaZbery to start working with Z-way software

Post by Dajazzz » 27 Nov 2018 10:33

got it somewhat working.

what i did:

install rasbian stretch 3.0
install razberry wave wget -q -O - razberry.z-wave.me/install | sudo bash
change password of pi https://www.raspberrypi.org/documentati ... e/users.md passwd
enable SSH and VNC preferences / interfaces
update APT sudo apt-get update
install updates sudo apt-get upgrade
Dissable Bluetooth
reboot sudo reboot
WAIT 5 MIN
local 127.0.0.1:8083 works.
from pc 192.168.8.104:8083 works: welcome to your smart home

Happy to notice that it finely works in Stretch.

mprzybylski, what is your status?

Post Reply