z-Way Server stops working

Discussions about RaZberry - Z-Wave board for Raspberry computer
User avatar
PoltoS
Posts: 3739
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: z-Way Server stops working

Post by PoltoS » 03 Mar 2017 04:52

Run z-way via gdb. Once it crash, please do "info thr" and "bt"

ThePostman
Posts: 4
Joined: 20 Mar 2017 14:56

Re: z-Way Server stops working

Post by ThePostman » 20 Mar 2017 14:59

I have the same problem running 2.3.0 on RPi 3 with Jessie. All clean install.

Just to be sure you get the ouput you need, what would be the best way to start z-way server with gdb?

AlphaX2
Posts: 109
Joined: 25 Jul 2015 15:03

Re: z-Way Server stops working

Post by AlphaX2 » 21 Mar 2017 01:09

Do you have enabled the "Cloud Backup" app? Switching off helped in my case. :-)

ThePostman
Posts: 4
Joined: 20 Mar 2017 14:56

Re: z-Way Server stops working

Post by ThePostman » 21 Mar 2017 08:45

Here it is:

Code: Select all

GNU gdb (Raspbian 7.7.1+dfsg-5+rpi1) 7.7.1
Copyright (C) 2014 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type "show copying"
and "show warranty" for details.
This GDB was configured as "arm-linux-gnueabihf".
Type "show configuration" for configuration details.
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.gnu.org/software/gdb/bugs/>.
Find the GDB manual and other documentation resources online at:
<http://www.gnu.org/software/gdb/documentation/>.
For help, type "help".
Type "apropos word" to search for commands related to "word"...
Reading symbols from ./z-way-server...(no debugging symbols found)...done.
(gdb) r
Starting program: /opt/z-way-server/z-way-server
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib/arm-linux-gnueabihf/libthread_db.so.1".
Cannot access memory at address 0x0

Program received signal SIGILL, Illegal instruction.
0x7666dde8 in ?? () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libcrypto.so.1.0.0
(gdb) c
Continuing.
Z-Way version v2.3.0 from 2017-01-27 20:35:38 +0300 (build 910991fa4621bda7c7978d37cfe96364549f9c13)
Looking for modules in ./modules
Module modhomekit.so loaded
Module modskininstaller.so loaded
Module modhttp.so loaded
Module modsockets.so loaded
Module moddhs.so loaded
Module modiconinstaller.so loaded
Module modnotification2ext.so loaded
Module modenocean.so loaded
Module modzwave.so loaded
Module modcrypto.so loaded
Module modinstaller.so loaded
Module modzbw.so loaded
Module modws.so loaded
Using default configuration file config.xml
Error: 'debug-port' number is out of range. Skipping it.
[New Thread 0x756c1450 (LWP 1269)]
[New Thread 0x74ec1450 (LWP 1270)]
[New Thread 0x74eb1450 (LWP 1271)]
[New Thread 0x74ea1450 (LWP 1272)]
[New Thread 0x74e91450 (LWP 1273)]
[New Thread 0x74e81450 (LWP 1274)]
[New Thread 0x742ff450 (LWP 1275)]
[New Thread 0x738ff450 (LWP 1276)]
Got NULL from _zdata_find(capDH, "level")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "prevLevel")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "level")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "prevLevel")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "level")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "prevLevel")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "level")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "prevLevel")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "level")
Got NULL from _zdata_find(capDH, "prevLevel")
[New Thread 0x72cff450 (LWP 1277)]
[New Thread 0x720ff450 (LWP 1278)]
[New Thread 0x718ff450 (LWP 1279)]
[New Thread 0x710ff450 (LWP 1741)]
[New Thread 0x706ff450 (LWP 1742)]
[Thread 0x706ff450 (LWP 1742) exited]
[Thread 0x710ff450 (LWP 1741) exited]
[New Thread 0x710ff450 (LWP 1784)]
[New Thread 0x706ff450 (LWP 1785)]
[Thread 0x706ff450 (LWP 1785) exited]
[Thread 0x710ff450 (LWP 1784) exited]

Program received signal SIGPIPE, Broken pipe.
[Switching to Thread 0x718ff450 (LWP 1279)]
0x769882f4 in send () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
81	../sysdeps/unix/syscall-template.S: No such file or directory.
(gdb) info thr
  Id   Target Id         Frame
* 12   Thread 0x718ff450 (LWP 1279) "zway/core" 0x769882f4 in send () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
  11   Thread 0x720ff450 (LWP 1278) "zway/core" 0x76987cb0 in read () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
  10   Thread 0x72cff450 (LWP 1277) "zway/timers" 0x76403360 in nanosleep () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
  9    Thread 0x738ff450 (LWP 1276) "zway/core" 0x7642e964 in select () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
  8    Thread 0x742ff450 (LWP 1275) "zway/webserver" 0x7642e964 in select () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
  7    Thread 0x74e81450 (LWP 1274) "zway/core" 0x76987780 in __lll_lock_wait (futex=futex@entry=0x1bc98, private=<optimized out>)
    at ../ports/sysdeps/unix/sysv/linux/arm/nptl/lowlevellock.c:46
  6    Thread 0x74e91450 (LWP 1273) "v8:SweeperThrea" 0x76986a40 in do_futex_wait (isem=isem@entry=0x6475c) at ../nptl/sysdeps/unix/sysv/linux/sem_wait.c:48
  5    Thread 0x74ea1450 (LWP 1272) "v8:SweeperThrea" 0x76986a40 in do_futex_wait (isem=isem@entry=0x64654) at ../nptl/sysdeps/unix/sysv/linux/sem_wait.c:48
  4    Thread 0x74eb1450 (LWP 1271) "v8:SweeperThrea" 0x76986a40 in do_futex_wait (isem=isem@entry=0x6454c) at ../nptl/sysdeps/unix/sysv/linux/sem_wait.c:48
  3    Thread 0x74ec1450 (LWP 1270) "v8:SweeperThrea" 0x76986a40 in do_futex_wait (isem=isem@entry=0x64444) at ../nptl/sysdeps/unix/sysv/linux/sem_wait.c:48
  2    Thread 0x756c1450 (LWP 1269) "OptimizingCompi" 0x76986a40 in do_futex_wait (isem=isem@entry=0x642fc) at ../nptl/sysdeps/unix/sysv/linux/sem_wait.c:48
  1    Thread 0x7634b000 (LWP 1266) "z-way-server" 0x76403360 in nanosleep () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
(gdb) bt
#0  0x769882f4 in send () at ../sysdeps/unix/syscall-template.S:81
#1  0x762d0a30 in HttpConnection::Write() () from ./modules/modhomekit.so
#2  0x762d1a34 in HttpConnection::SendResponse(unsigned short, std::string, std::string) () from ./modules/modhomekit.so
#3  0x762c21c4 in zwjs::HapConnection::HandleCallback(std::string const&, std::string const&, std::map<std::string, std::string, ci_less, std::allocator<std::pair<std::string const, std::string> > > const&, std::string const&) () from ./modules/modhomekit.so
#4  0x762bd190 in zwjs::HapConnection::HandleRequest(std::string const&, std::string const&, std::map<std::string, std::string, ci_less, std::allocator<std::pair<std::string const, std::string> > > const&, std::string const&) () from ./modules/modhomekit.so
#5  0x762c633c in zwjs::HapServer::CustomPollConnections(std::vector<HttpConnection*, std::allocator<HttpConnection*> > const&) () from ./modules/modhomekit.so
#6  0x762d3a6c in HttpServer::Poll(long) () from ./modules/modhomekit.so
#7  0x762c9d14 in zwjs::HomeKitInstanceContext::ServerFunc(ZRefCountedPointer<zwjs::Thread>) () from ./modules/modhomekit.so
#8  0x76f86510 in zwjs::Thread::ThreadFuncNative(void*) () from ./libs/libzwayjs.so
#9  0x7697fe90 in start_thread (arg=0x718ff450) at pthread_create.c:311
#10 0x76435598 in ?? () at ../ports/sysdeps/unix/sysv/linux/arm/nptl/../clone.S:92 from /lib/arm-linux-gnueabihf/libc.so.6
Backtrace stopped: previous frame identical to this frame (corrupt stack?)

User avatar
PoltoS
Posts: 3739
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: z-Way Server stops working

Post by PoltoS » 22 Mar 2017 09:42

This is a know problem. Already fixed in release candidates. Hope we do a release soon

pimth
Posts: 44
Joined: 09 Jul 2016 18:02

Re: z-Way Server stops working

Post by pimth » 03 Apr 2017 20:10

Version 2.3.1 Bad, too.

matze23
Posts: 3
Joined: 09 Apr 2017 11:11

Re: z-Way Server stops working

Post by matze23 » 09 Apr 2017 11:21

I have/had the same problem.
When I first started using zway I installed 2.3.0...and I had one crash a day.
After update to 2.3.1 it worked well for about a week and then it started crashing again!
But I did not change a thing!
I am not sure how I can provide some info to get a better hold of the problem?

I am using zway on a raspberry

Thanks Matthias

deg026
Posts: 18
Joined: 06 Jan 2017 08:23

Re: z-Way Server stops working

Post by deg026 » 15 Apr 2017 12:54

my zway stop working after 2 months perfect uptime, without any problem
and from 2 days ago it stop, when i try run it manually it become 100% CPU eating and my RPi 3 become dead
what can i do?
what test shell i run to check what is happening?

today i have tried to update it to last version of zway 2.3.1 - updated but didnt helped, still not work

in zwayserver logs is only this lines:
[2017-04-15 09:50:16.169] [core] Executing script: /*** Z-Way Home Automation Engine main executable ***************************** ...
[2017-04-15 09:50:16.174] [core] Executing script: // Comon utilities and functions ...
[2017-04-15 09:50:16.182] [core] Executing script: // This script transforms old formats to new ...

in syslog i found this:
Apr 15 09:44:31 raspberrypi kernel: [ 1927.993683] Out of memory: Kill process 1157 (./z-way-server) score 909 or sacrifice child
Apr 15 09:44:31 raspberrypi kernel: [ 1927.993731] Killed process 1157 (./z-way-server) total-vm:1042852kB, anon-rss:893088kB, file-rss:0kB

deg026
Posts: 18
Joined: 06 Jan 2017 08:23

Re: z-Way Server stops working

Post by deg026 » 15 Apr 2017 15:11

find a reason why my zway automation DIED!!!
it was in this file:
notifications-f37bd2f66651e7d46f6d38440f2bc5dd.json
102679K size
102 MB seems to big to load by zway server and it is crashing
i just cleanup this file, put inside file this test:
[]
just two symbols, and restart my raspberry! AND after two days of fights my ZWave home automation again ALIVE!

i really hope it will help somebody and maybe help to zway developer to fix the problem...

piet66
Posts: 16
Joined: 04 Feb 2017 17:00

Re: z-Way Server stops working

Post by piet66 » 02 Jun 2017 13:08

Hello,
today my z-way-server stopped work at midnight (2.time now) without any message. First time was in May also at midnight.
zbw_connect.service and mongoose.service were still active.
device: raspberry pi 3 B with raspbian.
z-way V2.3.1

After restart of the service it's now running fine again. Start command didn't work. Here the log:

Code: Select all

> sudo systemctl status z-way-server.service
● z-way-server.service - LSB: RaZberry Z-Wave service
   Loaded: loaded (/etc/init.d/z-way-server)
   Active: active (exited) since So 2017-05-28 21:24:56 CEST; 4 days ago
  Process: 2684 ExecStop=/etc/init.d/z-way-server stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 2712 ExecStart=/etc/init.d/z-way-server start (code=exited, status=0/SUCCESS)

Mai 28 21:24:56 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: RaZberry Z-Wave service.
Mai 28 21:24:56 raspberrypi z-way-server[2712]: Starting z-way-server: done.

> sudo systemctl start z-way-server.service
> sudo systemctl status z-way-server.service
● z-way-server.service - LSB: RaZberry Z-Wave service
   Loaded: loaded (/etc/init.d/z-way-server)
   Active: active (exited) since So 2017-05-28 21:24:56 CEST; 4 days ago
  Process: 2684 ExecStop=/etc/init.d/z-way-server stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 2712 ExecStart=/etc/init.d/z-way-server start (code=exited, status=0/SUCCESS)

Mai 28 21:24:56 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: RaZberry Z-Wave service.
Mai 28 21:24:56 raspberrypi z-way-server[2712]: Starting z-way-server: done.
Jun 02 07:06:58 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: RaZberry Z-Wave service.

> sudo systemctl restart z-way-server.service
> sudo systemctl status z-way-server.service
● z-way-server.service - LSB: RaZberry Z-Wave service
   Loaded: loaded (/etc/init.d/z-way-server)
   Active: active (running) since Fr 2017-06-02 07:08:54 CEST; 1min 29s ago
  Process: 28078 ExecStop=/etc/init.d/z-way-server stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 28083 ExecStart=/etc/init.d/z-way-server start (code=exited, status=0/SUCCESS)
   CGroup: /system.slice/z-way-server.service
           └─28086 z-way-server

Jun 02 07:08:54 raspberrypi z-way-server[28083]: Starting z-way-server: done.
Jun 02 07:08:54 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: RaZberry Z-Wave service.
And here the extract from z-way-server.log, log-level=1:

Code: Select all

[2017-06-01 23:57:57.535] [I] [core] Notification: device-info (device-temperature): {"dev":"EN-WZ Temperatur","l":"24 °C"}
[2017-06-01 23:57:57.566] [I] [core] Notification: device-info (device-status): {"dev":"EN-WZ Meßwerte","l":"24 °C"}
[2017-06-01 23:58:09.055] [I] [core] Notification: device-info (device-temperature): {"dev":"EN-WZ Temperatur","l":"23.9 °C"}
[2017-06-01 23:58:09.103] [I] [core] Notification: device-info (device-status): {"dev":"EN-WZ Meßwerte","l":"23.9 °C"}
[2017-06-01 23:58:27.089] [I] [core] Notification: device-info (device-temperature): {"dev":"EN-WZ Temperatur","l":"24 °C"}
[2017-06-01 23:58:27.119] [I] [core] Notification: device-info (device-status): {"dev":"EN-WZ Meßwerte","l":"24 °C"}
[2017-06-01 23:58:32.129] [I] [core] Notification: device-info (device-temperature): {"dev":"EN-WZ Temperatur","l":"23.9 °C"}
[2017-06-01 23:58:32.177] [I] [core] Notification: device-info (device-status): {"dev":"EN-WZ Meßwerte","l":"23.9 °C"}
[2017-06-02 00:00:01.154] [I] [core] ---------- all notifications older than 7 days deleted ----------

[2017-06-02 07:08:55.325] [I] [core] Executing script: /*** Z-Way Home Automation Engine main executable ***************************** ...
[2017-06-02 07:08:55.334] [I] [core] Executing script: // Comon utilities and functions ...
[2017-06-02 07:08:55.341] [I] [core] Executing script: // This script transforms old formats to new ...
[2017-06-02 07:09:32.279] [I] [core] Executing script: /*! EventEmitter2 https://github.com/hij1nx/EventEmitter2 Copyright (c) 2013 hij1nx Licensed under the MIT license.*/ ...
[2017-06-02 07:09:33.290] [I] [core] Executing script: // Underscore.js 1.7.0 http://underscorejs.org (c) 2009-2014 Jeremy Ashkenas, DocumentCloud and Investigative Reporters & Editors ...
[2017-06-02 07:09:33.833] [I] [core] Executing script: /*! Papa Parse v4.1.2 https://github.com/mholt/PapaParse */ ...
[2017-06-02 07:09:33.859] [I] [core] Executing script: /* @license zlib.js 2012 - imaya [ https://github.com/imaya/zlib.js ] The MIT License */ ...
[2017-06-02 07:09:33.883] [I] [core] Executing script: // BAOS_API_2011_01_29_001 ...
[2017-06-02 07:09:33.884] [I] [core] Executing script: // Converts IntelHex into binary 128 kB file ...
[2017-06-02 07:09:33.885] [I] [core] Executing script: // Public domain version of Base64 encoder/decoder found somewhere in the Internet ...
[2017-06-02 07:09:33.895] [I] [core] Executing script: //--------------------------------------------------------------------- ...
For me it seems that the service stops only at 0 o'clock and only after running for some days.
Hope you will solve the problem soon, because I need to be able to rely on the system.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 3 guests