ZUNO hangs after week uptime

Discussion about Z-Uno product. Visit http://z-uno.z-wave.me for more details.
Post Reply
User avatar
10der
Posts: 68
Joined: 08 Jul 2016 00:23
Location: Ukraine - Berkeley, CA

ZUNO hangs after week uptime

Post by 10der » 17 May 2017 19:01

subj.
what're my steps for investigation?

A.Harrenberg
Posts: 193
Joined: 05 Sep 2016 22:27

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by A.Harrenberg » 19 May 2017 19:45

Hi,
no suggestion so far from my side, but what kind of sketch are you using and how do you use the device?

I experience that my USB ZWave-Dongle freezes sometimes, especiall when I am not "using" the system activly. Other users in my forum also report the same issue. It seems that if the controller just answer all the incoming status messages and is not sending out an user command, the dongle freezes after several days.

I haven't found out any rules to that behavior, but the chip is identical for all of them (also the Z-UNO) and the firmware is most likly build based from library functions. So there might be some issue...

Regards,
Andreas.
fhem.de - ZWave development support

User avatar
10der
Posts: 68
Joined: 08 Jul 2016 00:23
Location: Ukraine - Berkeley, CA

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by 10der » 19 May 2017 19:52

thank you for replay.
JFYI here is my sketch

https://drive.google.com/file/d/0Bw0FxU ... sp=sharing

A.Harrenberg
Posts: 193
Joined: 05 Sep 2016 22:27

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by A.Harrenberg » 19 May 2017 20:59

Hi,

your sketch is quite similar to a sketch I use here at the moment... ,-)
I have a PIR, a DHT11, a VH1750, another simple luminance sensor, a BMP180, a DS18B20 and an OLED... (and two relay outputs that just switch the onboard LED and another LED on my breadboard)

I cant find anything particular in your sketch. Does you actual sketch have the DEBUG enabled? In the sketch it is enabled. In 2.0.5 version when I started with Z-Uno I had a lot of trouble with the Serial.println in combination with some heavy stack usage. If you don't need the debug-output it might be worth disabling the debug code and recompiling the sketch.

My sketch is running since weeks and is still working, even if I don't send commands that often to the node.

Regards,
Andreas.
fhem.de - ZWave development support

User avatar
10der
Posts: 68
Joined: 08 Jul 2016 00:23
Location: Ukraine - Berkeley, CA

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by 10der » 19 May 2017 21:02

>> lot of trouble with the Serial.println in combination with some heavy stack usage.
I'm an old idiot! Thanks, I completely forgot about it!

User avatar
PoltoS
Posts: 3416
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by PoltoS » 24 May 2017 04:11

Why are you still on 2.0.5? We are far ahead of this old version. 2.0.9 looks very stable and nice for real usage.

User avatar
10der
Posts: 68
Joined: 08 Jul 2016 00:23
Location: Ukraine - Berkeley, CA

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by 10der » 24 May 2017 09:20

Who is talking about 2.0.5? %)

User avatar
PoltoS
Posts: 3416
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by PoltoS » 24 May 2017 09:57

You mean that Serial.println was making troubles even on 2.0.9? May be we need to optimize it somehow. What type of parameters d oyou usually feed it with?

User avatar
10der
Posts: 68
Joined: 08 Jul 2016 00:23
Location: Ukraine - Berkeley, CA

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by 10der » 24 May 2017 14:18

PoltoS, let me landing to home (I'm on a business trip to SFO) :)
after I can provide more information. OK

User avatar
PoltoS
Posts: 3416
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: ZUNO hangs after week uptime

Post by PoltoS » 30 May 2017 19:11

The forum was down for a moment. Now back with better look and feel ;)

Any news?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest